Dag 09: Sukhothai Country Side by Bike

23 november 2024 - Sukhothai, Thailand

Half negen stipt werden we (Remy en Ramona bleven vandaag bij het zwembad) opgehaald en naar Sukhothai  cycling tours gebracht. Miauw, dezelfde gids als vorig jaar stond ons op te wachten. Fiets in ontvangst genomen en zo begonnen we aan een mooie dag. Veel gezien en veel foto’s.

Rijstvelden is alle stadia. Hard werken. De meeste families heb er, zeker sinds COVID, om er zeker van te zijn dat ze inkomen hebben. In de middag stopte we bij een oud mannetje met een machine die de rijst ontdoet van zijn velletje. Elke familie brengt hun oogst bij hem. De gemeente betaald hem en het restafval  mag hij houden om te verkopen. Een redelijk kleine machine die de hele dag aan staat. Echt monnikenwerk.

Diverse stops om de omgeving in je op te nemen en op de foto vast te leggen. Wat is het toch mooi. Niet veel mensen boeken een dag tour naar het platteland dus er werd veel gezwaaid., hoorde je vaak genoeg Falang (buitenlander) en kregen we vele glimlachen. Van spelende kinderen in het water. Terwijl zwemles op school alleen voor elite is. Vissende kinderen die vast zaten in de boom. Jeroen heeft geholpen. Vervolgens nog wat plaatjes uitgewisseld over zijn ooit gevangen vissen. Jongetjes liepen naar scooter. Deksel omhoog. Ik zag een school schrift, voetbalschoenen en de hengel er bij. De ander sprong achter op en al zwaaiend waren ze weg. Jeroen achterlatend met de gedachten dat hij nu heel veel vissende mensen heb gezien en waarom hij toch niet naar een visvijver is geweest. Mocht ik hier terug komen weet ik waar ik een middag ben.

We stopte bij een whiskey stokerij, gecontroleerd door de regering en het wordt alleen verkocht in deze provincie. Niet voor de export. Je ziet knoflook, rijstebloem, peper en gember en denkt…. Maar dat is het begin van de whisky . Het eerste brouwsel wat ontstaat I rijst wijn van nog geen 5% alcohol. Het stinkt maar de smaak was aangenaam.

De distilleer stellage was apart om te zien. Het vuur werd behoorlijk opgestookt. We hebben van Miauw nog een fles als aandenken gekregen.

Een ander stop was een vis rokkerij. Jeroen had geluk. Meestal maar 2 x per maand dat ze de vis aan het roken zijn. Gisteren alles schoongemaakt. En met alles wordt bedoeld: 1 man krijgt per kg 1 bath. Euro 0,03!!!! Het verwerkt per dag 550/600. De volgend dag wordt dit gerookt en dan gedroogd. Het wordt daarna verkocht en bijv gebruikt in de curry paste (nadat het gamalenn is). Jeroen proefde een stukje en melde meteen: nee, nic dat lust jij niet. Droog en geen smaak. Door de rook fietsen we verder.

Natuurlijk ook een lunch. Morning glory, een soort spinazie. Ik was vergeten hoe lekker dat is .Sukhothai noodles ook niet verkeerd . Op de markten zien we roze eieren. Unicorn eggs zoals ze worden genoemd. Dit ei waarbij het ei enkele weken of maanden werd bewaard met behulp van een proces dat klei, as, zout, ongebluste kalk en rijstkaf combineert. Deze specifieke bereidingsmethode voor eieren is afkomstig uit Thailand . Aparte smaak en best lekker.

En verder? Heerlijk gefietst in een behoorlijk tempo, vond ik. Genieten van de omgeving en het Thaise platteland. Hoe mensen hier leven. Zo anders als bij ons. Na een tempel te hebben bezocht was daar eindelijk de auto. Nog 20 minuutjes terug naar het hotel waar we enthousiast afscheid namen van Miauw. Vorig jaar de Sunset tour gedaan en nu de Country Side Tour. Allebei aan te raden mocht je Sukhothai verblijven.

De temperatuur was goed te doen maar het zweet af te kunnen spoelen en een schoon t-shirt te doen was zeer aangenaam. Shuttle naar Old Town waar we Remy en Ramona weer troffen.

We hebben een golf karretje gehuurd en zij het Historic Park in gereden voor de Sunset en de markt. Paar mooie plaatjes geschoten en paar lekkere (spek) en minder lekkere (soort pasteitje) snacks gegeten. Na kleine 2 uur golfkar ingeleverd en door naar ons restaurantje waar we weer met vol enthousiasme werden ontvangen. Lekker gegeten.

Jeroen slaapt net 5 minuten en mijn voetjes verlangen hetzelfde. Ik zelf ben aan het denken of ik niets ben vergeten van deze mooie dag. Zo ja, kom ik erop terug. Voor nu welterusten!!!

Ps. Dank voor alles reactie en sorry maar geen sorry, hier is het zeker geen winterse temperatuur. Mam, we hadden bijna een Yindee 2 mee naar huis genomen (zie foto). Filmpjes volgen later.

Groetjes,

Jeroen en Nicole

1. Willem.krom:
    23 november 2024
    Mooie foto,s leuke voortzetting van jullie
    Vakantie !
  2. Inge van Gaalen:
    25 november 2024
    Ik had heel veel in te halen om te lezen en in één woord: WOW!!!
    Wat maken jullie fantastische dingen mee en flink wat dingen zijn herkenbaar, echt geweldig!!