Dag 12: Plein van de hemelse vrede en de verboden stad

16 april 2026 - Beijing, China

Je boekt een privé tour naar het plein van de hemelse vrede en de verboden stad. Keurig liepen we met Chris onze  gids om 8 uur naar de metro. Deze bracht ons in 40 minuten aar Tiananmen Square. Het plein van de hemelse vrede. Het grootste plein ter wereld. Het politieke hart van China. Bekend om protest in 1989, waar men liever niet over praat. Het plein is 765 meter lang en282 meter breed. De rij bij de derde checklist was ook lang.

Na uur stonden we bij de laatste controle en kreeg onze gids horen verkeerde rij. Of we wilde aansluiten bij de andere rij. Waarom? Volgens onze gids een steekproef. Dus ja, je bent er toch dus opnieuw.

Het proberen voor te dringen was het zelfde. Deze security grondiger waardoor het langer duurde.

De warmte maakte plaats voor regen. Mijn nieuwe jas is best waterdicht, weet ik nu. Het begin echt te stort regenen. Plein van de hemelse regen het……

Sinds COVID is de controle zwaar en niet meer afgeschaft. Beter gefouilleerd als op het vliegveld.

Onze tour zou 4 uur duren en dat was precies het aantal uur dat we nodig hadden van hotel naar plein. Daar stonden we dan in de stromende regen met onze mooie roze poncho’s.

Ondanks het weer kwam de sfeer van het plein goed over. Chris heeft veel verteld. Helaas niet is alles is blijven hangen.

Na het plein doorgelopen naar de verboden stad. De plek waar de keizers woonden en vanuit hier hun rijk bestuurden. 900 gebouwen, zoals Binnenhof waar de keizer woonde. Buitenhof voor de hofhouding. De meeste gebouwen dateren uit de 18e eeuw.

We liepen de stad door naar de noord uitgang. Ook hier vertelde Chris veel. De grote schalen zijn geen plantenbakken maar gevuld met water om een eventuele brand te bestrijden. Ook geen bomen want  daar kunnen mensen en geesten zich in verstoppen. De keizers waren bang voor indringers en om die reden sliepen ze elke avond in een andere kamer.

Mooi om de verhalen te horen en zeker niet minder mooi door de regen.

Na een kleine 3 uur waren we buiten de stad en namen we afscheid van Chris. We doken een noodles restaurantje in, waar we alleraardigst worden geholpen.

Mijn noodle gerecht kwam met van alles. (Zie filmpje). Ik dacht het bakje met zwarte saus is voor de noodles. Immers, ik had black soja gravy besteld. Nou dat was een doodzonde. Dat drankje hoort bij de gefermenteerde knoflook, gember en tomaat Geen succes. De noodles smaakte heerlijk. De honing garnalen ook. Jeroen had ook een juiste keuze gemaakt. Lekker zitten eten voor nog geen 27 euro.

De tafel naast ons ging weg en Jeroen werd hartelijk gegroet. Waarom? Geen idee, maar iedereen moest en kon er om lachen. Paar tellen later staan we samen in het halletje te wachten op de Didi en toen toch ook maar een foto met hun telefoon. Volgens mij durfde ze het niet te vragen.

Nu effe potje regenwormen,verslag schrijven, foto’s uploaden en niets doen. Het regent nog steeds. Straks zien we wel.

Vandaag was zeker een prima dag, ondanks het begin maar Beijing heeft ons niet te pakken.morgen laatste volle dag.

Groetjes,

Jeroen en Nicole