Dag 10: Safari in Wilpattu National Park!!!

27 oktober 2025 - Wilpattu National Park, Sri Lanka

Wat we vandaag hebben gezien? Tijdens de Safari in Wilpattu National Park? Wat niet. In ieder geval zagen we het 04.59 worden, want toen zaten we in de jeep onderweg naar Wilpattu National Park (WNP). Eerst een uurtje richt het park. Regenseizoen maakt dat de ingang vlakbij hotel is overstroomt. Zo vroeg was het al een aangename temperatuur en het is de hele dag droog gebleven. Ze laten maar 175 jeeps per dag het park binnen. Vandaag ongeveer 40 en zo reden even na 6 uur als nummer 29 het park binnen.

Het unieke kenmerk van dit park is het bestaan van "Willus" (natuurlijke meren). De een nog mooier dan de ander met elk zijn dieren.

Er zijn 31 soorten zoogdieren geïdentificeerd in WNP. De volgende die ik noem worden als bedreigde diersoorten beschouwd in WNP en hebben we op de foto (3 van de 4, niet slecht): De olifant, het luipaard en de waterbuffel. De gevlekte herten, de mangoest, de apen, de krokodil, de softshell schildpad, vele soorten vogels, etc  zijn de andere bewoners van WNP welke graag voor onze camera poseerden.

We reden we door de mooie afwisselende natuur. Inderdaad heel veel meren. Het bos. Het moeras en wat al niet meer. Elk met zijn dieren en kleuren. Zo nu en dan zien we een ander jeep stilstaan en dan weet je dat er iets zit. Zoveel (verschillende) ijsvogels gezien. Mede dank aan de gids en de chauffeur.

De mooiste stop was tegen over een paar bomen. Oké, in de verte maar toch. En daar lag het luipaard lekker onder te chillen. Na een tijdje ging hij verplaatsen richting de boom. Languit hangen. Waarschijnlijk heeft hij al gejaagd en is aan het uitbuiken volgens de gids. Oké met bloten oog misschien niet te zien, maar zie foto’s wij vinden het geweldig.

Een dier heeft zich laten zien en was binnen 5 seconden weer uit zicht. Ik: SNAKE. Gids: Yes. ik: hij is al weer weg. Gids: Good eye,  that was a Indian Cobra. Dus…. Even dacht ik dat hij uit de lunch mand was ontsnapt.

De lunch aten we niet op de verzamel plek maar beetje afgelegen zodat een biertje genuttigd kon worden. Ze willen niet dat andere dat zien. Het eerdere genoten ontbijtje en de lunch waren prima. Broodjes met eisalade en komkommer, worstjes en een ei en als lunch Dahl (niet mijn favoriet), rijst en kip.

Ik spring beetje hak op de tak maar na een dag van 14 uur in een jeep en veel gezien te hebben, wil ik ook veel opschrijven.

De wegen waren afwisselend, hobbelig, drassig. Leven de reispilletjes!!! Op de zandwegen solliciteerde de chauffeur naar en plek in de Dakar Rally. Snel en soepel langs de kromme paden en bomen. Continue opletten of er geen andere tak in je gezicht sloeg. Dwars door het water, kan allemaal.

Echt heel veel vogels gezien. De kleintjes mooi van kleur. Echt een paar mooie foto’s geschoten. Ook van de arend en welke al niet meer. En niet te vergeten de Ceylonhoen, de nationale vogel van Sri Lanka.

Olifanten ver in het veld. Moeder met een kleintje. Gewoon geweldig!!!

Spelende aapjes blijven leuk. Bij de auto wat minder. 2 sprongen tegelijk inde auto en kregen ruzie. Waarschijnlijk wilde ze mijn flesje cola hebben. Zelfs van een baby krokodil werden we blij. En hoeveel pauwen lopen hier in het wild. Echt heel veel.

Ik zal ongetwijfeld een aantal dieren niet genoemd hebben of waarvan ik de naam kwijt bent…. Maar, gelukkig hebben we (vele) foto’s nog. En paar filmpjes.

Terugweg duurde is langer en zaten we achter in de jeep. Beetje gezandstraald maar wat een heerlijke dag. En heel veel gezien. Avondeten was ook weer goed verzorgd. Hier gaan 2 gelukkige mensen, met een grote glimlach slapen. Welterusten!!!

Groetjes,

Jeroen en Nicole

1. Gonnij:
    27 oktober 2025
    Prachtige foto’s en wat een vogels
  2. Sylvia Betten:
    27 oktober 2025
    Heel erg mooi!!!
  3. Ramona:
    28 oktober 2025
    Prachtig ❤️
  4. Karin:
    28 oktober 2025
    Wat een geweldige ervaring, prachtig!